Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ismét belengették a memóriák árának csökkenését

Pixel
2019. 11. 11. 11:00:50
Ismét belengették a memóriák árának csökkenését

Ismét belengették a memóriák árának csökkenését

Állítólag alig néhány hónap múlva elkezdenek zuhanni a memóriaárak Ideje volt egy kis jóhíreknek, csökkenni kezdenek a memóriaárak. (Kép: techspot.com)
 

A vásárlók az elmúlt néhány hónapban, tágabb perspektívából viszont három soron következő negyedév alatt tapasztalhatták a memóriák folyamatos árváltozásait, és sajnos nem pozitív értelemben. Az alkatrészhiánnyal és a gyártási problémákkal küzdő hardveripar egy ideje már a hétköznapok valóságát képezi, a gépfejlesztésre, vagy új masina építésére vállalkozó felhasználók számára ez tagadhatatlanul nem a legjobb időszak. Az iparági szakértők azonban nemrég feljebb tekerték a hangulatvilágítást és azt jósolják, hogy a memóriák terén értékelhető változás közeleg.

Bár a RAM modulok után kacsintgató felhasználók talán nem látnak olyan extrém változásokat, mintha mondjuk processzort, vagy ne adj isten videokártyát szeretnének, tény, hogy lassan minden fontosabb PC-s komponens esetében az tapasztalható, hogy egyre jobban elmászik az egészséges árszintről. A kifogyó készletek, és a hardvertermelők komótos tempóra lassult gyártási tempója hosszú távon magával hozta a megjósolt drágulást, a szűkös készletek pedig látványosan meghízott árcédulával kínálták magukat a tehetetlen vásárlóknak. Most viszont végre pozitív hangulatú előrejelzés érkezett, méghozzá a memóriagyártás központjából, az aktuális információkért ugyanis az ismert tajvani piacelemző vállalat, a TrendForce felelős. Ha hihetünk a híreknek, akkor a gyártók végre elegendő memóriakészletekkel rendelkeznek ahhoz, hogy ez befolyásolja a szerződéses megrendelések, illetve gyártási árak alakulását, ezzel pedig elérkezünk a kiskereskedelmi, avagy bolti árak rég várt csökkenéséhez is.
A folyamat persze aligha lesz ugrásszerű, hiszen ahogy megszoktuk, a készletek elapadásakor az árak gyorsan az égbe szökhetnek, a feltöltések után azonban csak fokozatosan áll helyre a megszokott élet. Az elemzők szerint viszont a DRAM-ok szerződéses árai az év végéig 5 százalékot tehetnek meg lefelé a kiindulóponthoz. Állítólag ez részben annak köszönhető, hogy a gyártók lényegében pánikszerű felhalmozással igyekeztek feltankolni a készletekből, így készülve arra az esetre, ha az álalánossá vált chiphiány még súlyosabbá válna, a szállítók pedig emiatt tovább csökkentik az árakat, hogy a mérséklődött érdeklődés mellett is túl tudjanak adni termékeiken. "Ami a szerződéses piacot illeti, a PC-gyártók jelenleg viszonylag nagy DRAM-készletet birtokolnak, mivel a közelgő hiányra számítva előzetesen jelentősen feltöltötték a PC DRAM-készleteiket" – áll a jelentésben, amely így folytatja: "A PC-gyártók magas DRAM-készletei nem csak a PC DRAM-árak lehetséges emelkedésére gyakoroltak nyomást, de a COVID-dal kapcsolatos korlátozások fokozatos feloldása Európában és az Egyesült Államokban, valószínűleg a notebookok iránti általános keresletet is csökkenteni fogja, ami a PC DRAM iránti általános keresletet is visszahúzza. A TrendForce ezért a PC DRAM szerződéses árainak 0-5%-os (negyedévről negyedévre) csökkenését jelzi előre 2021 második negyedévére."


A TrendForce szerint az utóbbi hónapokban az OEM-partnerek és a gyártók is sokkal kevesebb memóriachipet használtak fel, így több hónapra elegendő készletek gyűltek össze, ami pedig a kész termékeket illeti, a PC-k, illetve Chromebookok eladásainál is visszaesés várható. Ezt részben az okozza, hogy ennél drasztikusabb mértékben nem fog nőni a távmunkában és távoktatásban résztvevők száma, tehát a gépvásárlási láz is visszafogottabb lesz. Szintén jó hír lehet, hogy nem csak a DRAM-ok, de a videokártyákra heggesztett GDDR lapkák is megérezhetik az enyhülés szelét, melyet a kriptobányászat viszonylagos visszaesésének tulajdonítanak. Az olcsóbb videokártyáknak talán még korai lenne örülni – az új RX 6600 XT is kifogyott már az első nap – hiszen a gyártók jelenleg nem tudnak elegendő készleteket készíteni ahhoz, hogy a mérleg végre visszabillenjen a megszokott egyensúly felé. A szerverpiacon és az okosmobilokhoz használt memóriatípusok változásait illetően a TrendForce már kevésbé optimista, szerintük, ha várható csökkenés, akkor az minden fél számára elhanyagolható lesz.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek

Keresés